Z życia Kościoła

Sprawozdanie pokolędowe – rok 2016

0

Parafia Osiek nad Notecią liczy 3946 osób żyjących w 1018 rodzinach. Rodzina to 1 wejście kolędowe. Bardzo dużo osób wyjechało za granicę. Na chwilę obecną za granicą przebywa prawie 500 osób. Dotyczy to szczególnie młodzieży po ukończeniu szkoły.

kosciol-osiek

Ważniejsze wydarzenia w parafii:

1. Jasełki – przygotowane przez uczniów ze szkoły podstawowej i występy naszej orkiestry strażackiej.
  2. Msza święta przy symbolach Światowych Dni Młodzieży, które gościły w naszej parafii.
  3. Rekolekcje i Odpust św. Józefa. Rekolekcje głosił ks. Piotr Gałązka, misjonarz z Górki Klasztornej.
  4. Droga Krzyżowa ulicami naszej miejscowości.
  5. Pierwsza Komunia święta dzieci klas trzecich.
  6. Dzień Fatimski i procesja z figurą ulicami naszej miejscowości.
  7. Uroczystość Bożego Ciała i procesja z Najświętszym Sakramentem ulicami naszej miejscowości.
  8. Światowe Dni Młodzieży i pielgrzymka papieża Franciszka do Polski.
  9. Dzień Patrona Gimnazjum, podczas którego młodzież z Gimnazjum przedstawiła program artystyczny o Janie Pawle II.
  10. Modlitwy za zmarłych na cmentarzu.

Życie sakramentalne:

1. Sakrament Chrztu świętego: W ubiegłym roku został on udzielony 36 dzieciom.
  2. Sakrament Bierzmowania: w tym roku nie był udzielony.
  3. Sakrament Eucharystii: We mszach świętych w niedzielę według liczenia parafian przeprowadzonego w październiku, bierze udział około 45% parafian. * Pierwsza Komunia święta: W tym roku do pierwszej komunii przystąpiło 38 dzieci z klas trzecich * Liczba przyjętych Komunii świętych: 74 tysiące
  4. Sakrament Pokuty – sprawowany jest w dni powszednie oraz w niedzielę 15 minut przed rozpoczęciem mszy świętej. Ponadto dzieci i młodzież mają swą spowiedź miesięczną. Z obowiązku Spowiedzi i Komunii św. Wielkanocnej wywiązuje się 80% parafian.
  5. Sakrament Chorych. W tym roku odwiedziliśmy 632 chorych z okazji Pierwszego Piątku Miesiąca i Spowiedzi św. adwentowej i wielkanocnej oraz Dnia Chorego.
  6. Sakrament Małżeństwa – w ubiegłym roku sakrament małżeństwa zawarło w naszej parafii 12 par.
  7. Pogrzeby: w ubiegłym roku na nasz cmentarz parafialny odprowadziliśmy 37 osób. Módlmy się za nich, aby Bóg okazał im swoje miłosierdzie.

Inwestycje i remonty:

W roku 2016 udało nam się przeprowadzić następujące remonty i inwestycje:

• Remont kaplicy na cmentarzu (nowy dach z blachy, opierzenie, rynny, dwoje nowych drzwi, płytki ceramiczne – podłogowe, nowa elewacja wewnątrz i zewnątrz),
  • Ogrodzono cmentarz z tyłu – nowa siatka oraz pomalowano bramy wejściowe.
  • Położono dalsze około 100 m2 kostki na cmentarzu
  • Do kaplicy na cmentarzu zakupiono: żarówki energooszczędne, wazon , dwa lichtarze oraz obraz Miłosierdzia Bożego.
  • Założono blokady na drzwi wejściowe do kościoła
  • Zakupiono: Paschał, 2 stojaki do choinek, odkurzacz przemysłowy do kościoła, 3 nowe gaśnice, nowe kropidło, bieliznę kielichową i 2 nowe ornaty kapłańskie (czerwone), które ofiarowali rodzice dzieci klas trzecich.
  • Przeprowadzono także szereg innych napraw i konserwacji.

Jestem świadomy, że te wszystkie prace, remonty i inwestycje udało nam się przeprowadzić dzięki Waszej ofiarności. I za to Wam dziękuję. Parafia na chwile obecną nie posiada żadnych długów. Z ofiar składanych z okazji składek remontowych, niedzielnych i świątecznych oraz ofiar kolędowych spłaciliśmy wszystkie zobowiązania parafii oraz udało nam się odłożyć 7,5 tys. zł na prace remontowe w tym roku.

A w tym roku planujemy nową elewację plebani oraz położenie płytek ceramicznych w zakrystii. Zebrane pieniądze na cele remontowe przechowywane są na koncie parafialnym w banku w Osieku.

Jeszcze raz Wam wszystkim dziękujemy ja i ks. Dariusz za miłą atmosferę podczas kolędy, poczęstunki i ofiary. Za wszystko jeszcze raz dziękujemy staropolskim Bóg zapłać!!!

Ksiądz Proboszcz

O autorze